Picks an plectrums

Picks & plectrums

De een noemt het plectrums de ander picks, hoe het ook zei, voor het geluid dat je kunt maken met je gitaar zijn ze essentieel en ik heb de ervaring dat lang niet alle gitaristen dit weten of uitgeprobeerd hebben.

Wel plectrum?
De keuze van het plectrum hangt van twee dingen af hoe het voelt en hoe het klinkt. Soms komen deze twee zaken samen maar vaak ook niet en vraagt de keuze van een ander plectrum om een nieuwe speelstijl en techniek.

Geluid
Het geluid van je gitaar is en subjectief gegeven, als gitarist hoor je je geluid heel anders dan iemand die tegenover je zit en de meeste gevallen verder weg.

Dik en dikker
In de gypsy jazz stijl worden vaak behoorlijk dikke plectrums gebruikt. Ik wet niet of ik helemaal historisch correct ben maar als ik het goed begrijp waren kiezelsteentjes bij gebrek aan beter, geld, een goed alternatief.

Wegen
De plectrums die Michel Wegen maakt zijn daar een goed voorbeeld van. Hoewel ik er door de gypsy jazz achter kwam dat hij fantastische plectrums maakt, blijkt dat zijn plectrums voor veel meer stijlen geschikt zijn. De Wegenpicks zijn in een heel aantal verschillende modellen verkrijgbaar en zeker de moeite waard om uit te proberen.  http://www.wegenpicks.com/

Guzz
Guzz plectrums zijn een ander voorbeeld voor geweldig spelende dikke en semi dikke plectrums. Het mooie is dat deze plectrums drie verschillende hoeken hebben die in de juiste hoek(bevel) zijn geslepen om verschillende tonen te produceren. de afgeronde hoek klinkt en voelt rond en is erg mooi voor slaggitaar.
Guzz maakt ook pick ups speciaal Gypsy gitaristen, die... het ook heel goed doen als pick up voor mijn Weissenborn gitaar... maar dat terzijde. Hoewel het nooit kwaad kan om te experimenteren en wellicht prachtige resultaten te krijgen die je niet verwacht had. https://www.guzzguitar.com

Last modified onSunday, 26 November 2017 11:28
Super User

Severin Candel is muzikant en beeldend kunstenaar. Hij geeft tevens les en workshops in diverse disciplines.

Related items

More in this category: « instrumentenbouw Metronoom »